Desgin Thinking - pan branding-A3

Design Thinking… een hot item voor de dienstensector?

‘Design Thinking’… is het de volgende hype in de reeks, of is het een waardevolle ontwikkeling? Wij denken het laatste, althans als het goed wordt ingezet. De principes van Design Thinking zijn niet ingewikkeld. Maar het gebruik van de principes wel. Zeker als de principes buiten de creatieve industrie ingezet worden is het voor de gebruiker een uitdaging om Design Thinking op de juiste manier toe te passen. En dat is nou precies waar wij je bij kunnen helpen.

De Double Diamond bestaat traditioneel uit ‘Discover & Define’ in de eerste diamant en ‘Develop & Deliver’ in het tweede deel.


Het ‘double diamond’ principe

Design Thinking is de vastlegging van het creatieve proces waarbij de doelgroep centraal staat. Creatieven vragen namelijk van nature om uitgangspunten (doel en doelgroep) en zoeken zo breed mogelijk naar oplossingsrichtingen gebaseerd op scherp gestelde kaders. Kortom; divergeren (ruim denken) en convergeren (keuzes maken). En dat ‘divergeren’ en ‘convergeren’ doe je dan twee keer. Met het ‘double diamond’ principe worden daarmee twee doelen bereikt; enerzijds wordt de probleemstelling scherp geformuleerd en vervolgens de passende oplossing bij die probleemstelling uitgewerkt.

‘Design Thinking’ … moet ik er iets mee?

Het voornaamste doel van Design Thinking
Je moet natuurlijk helemaal niets, maar de reden om Design Thinking te gebruiken heeft als voornaamste doel om aannames te voorkomen. Om zo veel mogelijk opties onderzocht te hebben voordat je überhaupt aan een oplossing gaat werken. Je zou kunnen stellen dat de methodes de creatieve mensen ‘structuur’ biedt en de gestructureerde medemens ‘creatief’ stimuleert. Binnen de twee diamanten zijn de methodes om breed te onderzoeken en daarna keuzes te maken divers. Bij het ontwikkelen van specifieke methodes ligt ook de sleutel van de toepassing van Design Thinking in de dienstensector. In deze sector kent iedere dienst zijn eigen uitdagingen, daarbij horen op maat gemaakte methodes om te divergeren en convergeren.

 

Voorbeeld case:

Zo pasten we de Design Thinking methode bijvoorbeeld toe bij Impact Business Challengers. We ontwikkelden samen met de klant een 6 stappenplan (I.M.P.A.C.T.)* van die past in de wereld van Impact. Een wereld van uitdagingen in bedrijfsvoering en interim management.

De probleemstelling:
Steeds vaker werden de Business Challengers van Impact gevraagd om opdrachten uit te voeren die niet duidelijk beschreven waren. Vreemd, want je gaat toch ook niet op reis zonder te weten wat je reisdoel is?

De oplossing:
Op basis van dit gegeven ontwikkelden we de Impact 360. Een methode waar men divergerend en convergerend (fase 1: ‘I.M.P.’) tot een scherpe ‘Purpose’ komt en op basis daarvan (fase 2: ‘A.C.T.’) een heldere ‘Track’ ontwikkelt. Een reis met een helder doel. Klinkt bekend? Hier is Design Thinking dus als dienst ‘beleefbaar’ gemaakt, maar dan wel aan de hand van methodes die zijn toegespitst op de specifieke wereld van Impact Business Challengers. 

De toepassing:
Prikkelende tools worden bij Impact 360 (letterlijk) uit de kast getrokken om het onderste uit de kan te halen bij de deelnemers, waar het gaat over complexe problematiek. Vaak ‘blauwe’ mensen worden uitgedaagd om buiten de begaande paden te denken. Iedere stap wordt gevoed door de ‘flightcase’ met tools en iedere stap kent een vastlegging. 

Onze mening? Design Thinking werkt het beste als het is toegespitst op je eigen product of dienst.

Ten slotte is de hele blauwdruk vastgelegd in een Concept Masterplan 360. Hierin beschrijven we in detail de belevingsmomenten van de 6 stappen van Impact 360 toegepast in de fysieke omgeving van Impact. Zie project: Concept Masterplan 360

 

De Flightcase die we ontwikkelden voor Impact Business Challengers om de stappen van IMPACT 360 van tools te voorzien en vast te leggen.

 

Wil je zelf ook Design Thinking toepassen? Weten of het past bij jouw organisatie?
Daag je organisatie uit in onze ‘mental gym’ om te komen tot de juiste toepassing van Design Thinking in jouw processen. We laten je ervaren hoe Design Thinking werkt en we onderzoeken samen of/hoe het je product of dienst kan veranderen. Dit doen we meestal aan de hand van workshops, interactieve sessies of met een bezoek aan bestaande projecten.

Deze post delen?